• Åldersgräns förare:
  Giltigt B-körkort
 • Åldersgräns kartläsare:
  9 år om målsman sitter vid ratten, annars från det år du fyller 13.
 • Licenskrav:
  Ja, och i den ingår en försäkring.
 • SM-status:
  Ja

Bilo-01

Bilo-02

Vill du veta mer?

Ladda hem produktblad

Samarbete ett måste

I bilorientering är kartläsarens skicklighet av stor betydelse. Visserligen har farten betydelse, men fort och fel ger inga segrar. Sporten bjuder på stora variationer, ena stunden letar du kontroller längs glest trafikerade landsvägar och på nästa sträcka flyger du fram på ett övergivet industriområde.

Kartorna har som namnet antyder stor betydelse för bilorientering. Som nybörjare möts du vanligtvis av Gröna kartan i skala 1:50000 och egenproducerade skisser i olika skalor. Du kan räkna med att det mesta som är av betydelse för orienteringen ser likadant ut på kartorna som i verkligheten. När du har kommit en bit på väg kan du råka ut för alla tänkbara kartor och flera olika kartor på samma etapp. Då kan svårigheten vara att räkna ut vilken av verklighetens många vägar som är den kartlagda och ska köras.

Som nybörjare kan du välja en bana som passar både dina erfarenheter och din bil bra. Nybörjare kan du vara så länge du vill och en särskild tävlingsbil behöver du inte tänka på förrän du vill åka de rikstäckande serierna och SM.

Av tradition har bilorientering i regel körts i mörker, men tävlingar i dagsljus har blivit allt vanligare. Tjusningen att hitta rätt längs en i förväg okänd bana är densamma!

Bilo-03