Ungdomsforum

Genomförda aktiviteter

STCC-final på Mantorp Park 2009

Denna helg var det dags för den slutliga finalen i STCC på Mantorp Park, utanför Mjölby i Östergötland. Många spektakulära race i alla olika klasser var väntade då flera mästerskap skulle avgöras.

Det var en mycket spännande helg även för Ungdomsgruppen som var där bägge dagarna med en representant under fredagen och flera under lördagen.
På fredagen fick Ungdomsgruppen vara med och titta på säkerhetsarbetet under tävlingen vilket var mycket intressant. Förutom studiebesöken så hann vår representant med att prata med en del unga funktionärer om hur de kommit in i säkerhetsarbetet och även med de äldre om hur de arbetade med förnyelse inom organisationen.

Under lördagen så befann sig Ungdomsgruppen till viss del i SBF’s monter där vi arrangerade en frågesport för de besökande ungdomarna, samt informerade om Ungdomsgruppen och dess arbete.
Den resterande tiden så gick Ungdomsgruppen runt i depån och på området och diskuterade ungdomars inflytande i sporten och hur man kan vara med och påverka. Behovet av funktionärer i alla led är stort inom bilsporten idag. Vi hoppas därför på att fler ungdomar ska våga engagera sig och få det stöd de behöver för att ta kliv uppåt inom organisationen.

Sammantaget var det en mycket lärorik, rolig och intressant helg. Vi i Ungdomsgruppen fick många bra tankar och synpunkter att ta med oss hem för vårt fortsatta arbete.
Vi hoppas nu att fler fått upp ögonen för Ungdomsgruppens arbete samt att de vill vara med och forma framtidens bilsport tillsammans med oss.

STCC-premiär på Mantorp Park 1-2 maj

Nu i helgen var det dags för årets första STCC tävling som kördes på Mantorp Park, utanför Mjölby i Östergötland. Det var en spännande helg för Ungdomsgruppen med toppenbra väder, häftiga race och många intressanta möten!

Ungdomsgruppen valde att vid denna helg inte ha något Ungdomsforum som tidigare, utan istället valde vi att bara gå runt och presentera oss själva och Ungdomsgruppens arbete.

Under helgen så pratade vi bland annat med Richard Göransson, regerande mästare i STCC, om ungdomars inflytande och hur han som elitförare såg på ungdomars medverkan i sporten och många av de problem ungdomar stöter på i sporten idag. Han berättade att vad teamen och förarna gör i STCC för att få fram ungdomar och fånga upp de som är intresserade, är att ta in duktiga och drivna tjejer och killar i sina team, som exempelvis mekaniker och på så sätt hjälpa de framåt i sporten.

Vad vi själva har känt och vad som också kom fram under helgen är att Ungdomsgruppen inte har setts tillräckligt mycket. För många av de vi pratade med var Ungdomsgruppen ett helt nytt och tyvärr tidigare okänt begrepp inom vår rörelse.
Men alla som vi pratade med blev positivt överraskade och tyckte att Ungdomsgruppen var ett bra och nödvändigt initiativ och såg fram emot att höra från oss i framtiden.
Vi lyckades också få många unga intresserade av vår verksamhet och vi ser fram emot olika samarbeten i framtiden.

Sammantaget var det en mycket lärorik, rolig och intressant helg där vi i Ungdomsgruppen fick många bra tankar och synpunkter att ta med oss hem.

Ungdomsträff och förbundsmöte 3-5 april på Quality Hotel, Arlandastad

Den 3-5 april var det dags för Svenska Bilsportförbundets årliga förbundsmöte som i år hölls på Quality Hotel, Arlandastad. I samband med förbundsmötet anordnades en ungdomsträff där ett 20-tal ungdomar var med för att lära sig om vår organisation och hur de påverka förbundets riktning i framtiden.
Fredagen började med en demokratiskola där ungdomarna under några timmar var med på föreläsningar om SBF: s organisation, stadgar, regler, och hur man gör för att kunna påverka i vårt förbund. Förutom detta så diskuterades det även bilsport, ungdomars inflytande, demokrati och de värden som styr vår organisation. ”Demokratiskolan” var mycket uppskattad bland deltagarna och efteråt ägnades den kvarvarande tiden åt allmänna diskussioner och erfarenhetsutbyte där kontakter knöts och bra idéer började gro.
Ungdomsträffen blev som sagt mycket lyckad och ungdomarna anslöt sig sedan till det ordinarie förbundsmötet för att arbeta med visionen och diskutera hur arbetet med bilsporten borde fortgå i framtiden.

Konferens Syd 24-25 januari 2009

Ungdomsgruppen åkte till Åhus för att göra ett kärt återbesök på populära Konferens Syd. Konferensen är en bland de största och lockar ca 350 engagerade.  Helgen erbjöd bland annat på prisutdelningar, gästföreläsare och utskottsmöten. Ungdomsgruppen hade samlat ett 20-tal ungdomar till det återkommande ungdomsforumet där diskussioner fördes om hur vi kan engagera fler ungdomar på lokal nivå såväl som på förbundsnivå. Ungdomarna fick även gå igenom ett scenario för vad som krävs för att arrangera en tävling.  En av helgens absoluta höjdpunkter var gästföreläsaren Sebastian Hohenthal, som i år kommer att köra Formula 2, han svarade på frågor, högt som lågt om motorsport och varför han är en av de få svenskar som satsar heltid på sin motorsport. Emilie Eriksson som är starkt engagerad i Södras Bilsportsförbund drog ett stort lass för ungdomsforumet som hon är med och arrangerar för 3: e gången. Summa summarum var det en mycket lyckad helg med många nya kontakter och ännu ett steg i rätt riktning, – framåt för ungdomarna som gärna engagerar sig i bilsportens framtid.

Ungdomsforum 27-29 juni 2008 på Torpa Gård i samband med Midnattsolsrallyt

Trots en del återbud i sista stund inför forumhelgen utvecklades helgen i stort till en succé. Glädjen var stor i gruppen över vad de fått uppleva och det fungerade som planerat. Under helgen fick ungdomarna bland annat genomföra en del samarbetsövningar och diskutera bilsportsfrågor ur olika synvinklar. En av helgens absoluta höjdpunkter var Crazy race där alla fick prova på att på tid köra banor med olika typer av lite galna bilar, en felstyrd, en bil med två sammansvetsade fronter, en blindstyrd och en med två hjul fram och ett bak. Entusiasmen under detta moment gick inte att ta miste på. På lördag eftermiddag föreläste Lars Österlind om sin väg genom bilsporten som funktionär i WRC och Formel 1. I föreläsningen ingick en rad oväntade och roliga exempel på vad han har fått vara med om under sina domaruppdrag. Därefter åkte hela gruppen ut till helgens första besök på Midnattssolsrallyt. Först väntade ett besök på en av specialsträckorna och när en rad av bilar hade passerat där lastades alla ombord på minibussarna igen och Motala blev nästa mål. Där fick vi se bilarna anlända till tidskontrollen nere i hamnen och sedan följde service på torget i Motala. Väl tillbaka på Torpa Gård bjöds alla på en välsmakande grillbuffé medan Tony Ring och Bo Lindman, deltagare i Midnattssolsrallyt berättade om sina upplevelser och om det gästmekanikerprojekt de är involverade i. Under söndagen väntade sedan aktiviteter med inriktning på föreningsliv och ungdomsarbete samt ytterligare sträckbesök på Midnattssolsrallyt. Allt som allt blev helgen som tidigare påpekat mycket uppskattad. Torpa gård visade sig också vara en väldigt fin anläggning med jättegod mat, välarrangerade aktiviteter och ett toppenboende för oss alla.

Ungdomsforum 26-27 januari på Scandic Hotel Star i Lund
I januari i år blev vi inbjuden att arrangera ett ungdomsforum i samband med Konferens Syd i Lund, helgen 26-27 januari. Självklart nappade vi på idén men det blev ett svagare intresse om man jämför med tidigare år. Enbart ett 20-talungdomar var på plats, men dessa fick uppleva spännande föreläsningar, bla. Emil Axelsson, och en rolig frågesport med anknytning till Bilsport. Virtuell Bilsportfanns även på plats och en tävling för ungdomarna gjordes och den var mycket uppskattad.

Seminarie Ungdomsforum under Bilsportmässan 24 november 2007
Det arrangerades ett ungdomsforums pass i samband med Bilsportmässan i Stockholm,lördag den 24 November.Intresset var stort, runt 30 ungdomar, och även äldre, deltog. Det som diskuterades var hur man kan få fler ungdomar att bli delaktiga i organisationen.Flera bra förslag kom upp som vi tar med oss i vårat fortsatta arbete.

Inbjudan för Ungdomar till CL-kurser/SGA-träffar – en möjlighet att påverka inom din sportgren
Bilsportförbundets ungdomsgrupp fortsätter satsningen på att vidareutveckla ungdomar och vill därmed bjuda in till möjligheten att delta på SGA-träffar/CL-kurser påNova Park Hotell i Knivsta. Syftet med helgerna är att ungdomar ska få en inblick i hur utskott & kommittéer arbetar samt hur beslutsprocessen i förbundet går till.Ungdomarna ska även få en inblick i hur regler utformas, uppdateras och utarbetas.

Ungdomsforum 2007
Helgen den 20-21 januari 2007 genomfördes ett Ungdomsforum i Lund under Konferens Syd i samarbete med Södra Bilsportförbundet. På forumet deltog ungefär 40 ungdomar från i första hand södra delen av landet. Alla ungdomar uppskatta helgen mycket som bestod av diskussioner, övningar, föreläsningar, besök av racing föraren Jimmy Johansson med mera. Vi kan sammanfatta en rolig och lärorik helg för alla deltagare som de sent kommer att glömma. Vi fick många positiva kommanter för ett roligt forum.

Vi kan helt klart summera att ungdomsforum i Lund är ett av ungdomsgruppens mest lyckade arrangemang.

Bilsportforum 2006
Under Bilsportforum 2006 arrangerades inget speciellt Ungdomsforum, utan här satsade hela förbundet på att bjuda in klubbar till Bilsportforum och Bilsportmässan den 25-26november på Stockholmsmässan. Varje klubb fick skicka en ungdom under 25 år och en person över 25 år som subventioneras av handslaget.

Helgen kan summeras som positiv och uppskatad. Deltagarna fick en insyn i föreningskunskap, Bilsport Online, handslaget och en rad olika rekryteringsmöjligheter.

Över lag fanns en stor ungdomsrepresentation vilket vi i ungdomsgruppen uppskattar.

Ungdomsforum 2005
Ungdomsgruppens stora satsning 2005, var Ungdomsforum som arrangeras i samband med bilsportmässa, -gala och stora bilsportforum. I dagarna tre träffades och umgicks ungdomarna med varandra och förtroendevalda.Forumet lockade hela 106 bilsportungdomar som bjöds på en härlig helg.

Ungdomarna fick chansen att tycka till, uppleva spännande föreläsningar och mycket annat under en häftig helg.Riksidrottsförbundets Ordförande Karin Matsson höll ett inspirerande och givande föredrag under fredagen.

Forumshelgen var mycket uppskattad från samtliga deltagare och vi i Ungdomsgruppen arbetarför att arrangera något liknande nu under 2006.

Svenska Bilsportförbundet
Ungdomsgruppen